Waarmee kunnen we je helpen?


 Bij logopedie praktijk haasjes kunnen we je bijvoobeeld helpen als je problemen hebt met

terug 

 

Onduidelijk praten: Als je onduidelijk praat, is dat niet fijn. Je moet heel vaak iets twee keer zeggen en misschien word je ook wel eens uitgelachen. Of mensen begrijpen je niet goed.
Sommige kinderen vinden het moeilijk om bepaalde letters goed uit te spreken. Bijvoorbeeld de s of de l of de r. Daar kunnen ze niks aan doen.
Andere kinderen vinden het juist moeilijk mooie zinnen te maken. Of ze weten nog niet zo heel veel woorden.

Het is dan heel fijn als er iemand is die je daar bij helpt. Een logopediste kan je helpen beter te leren praten. We doen allerlei oefeningen en daardoor ga je beter praten. 

En weet je wat? . . . . Het is nog leuk en gezellig ook!

Snel spreken: doordat je heel snel spreekt kan je niet altijd alles duidelijk uitspreken en sla je wel eens stukken van een woord of een zin over. Dat heb je zelf niet altijd door, maar andere mensen/kinderen kunnen je hierdoor niet altijd goed verstaan en zeggen dan: wat zeg je? Bij de logopedist kun je leren hoe je langzamer en duidelijker spreekt zodat anderen kunnen verstaan wat je zegt. 

 

Stotteren: Stotteren is niet leuk. Als je stottert, dan kun je sommige woorden niet makkelijk zeggen. Soms slaat je keel op slot en kan je even niet meer verder praten. Of je zegt het eerste stuk van een woord een paar keer achter elkaar. Als je heel erg je best doet om door te praten, lukt het soms wel, maar vaak lukt het dan ook juist niet. Dan gaat je buik vastzitten, of je moet rare dingen met je mond en je gezicht gaan doen om er uit te komen. Het stotteren kan heel wisselend zijn; soms stotter je wel en soms stotter je niet. Ieder kind stottert op zijn/haar eigen manier. Sommige kinderen denken dat het hun eigen schuld is dat ze stotteren. Maar dat is niet zo. Je stottert omdat jouw praatspieren wat onhandiger zijn dan de praatspieren van iemand die niet stottert.  

Wanneer je besluit om naar onze praktijk te komen omdat je last hebt van je stotteren dan kunnen we vervolgens samen bekijken of je makkelijker kunt leren stotteren. Het kan zijn dat jouw spreken hierdoor vloeiender wordt.

Open mond: Mond dicht! Zeggen ze dat vaak tegen je? Soms is het gewoon moeilijk om door je neus te ademen. Maar het is wel veel beter. Je neus zorgt er namelijk voor dat de lucht die je inademt een beetje schoon wordt gemaakt. Tegelijk maakt je neus de lucht een beetje warm en een beetje nat en dat vinden je longen heel fijn. Je wordt minder snel ziek en je hebt ook minder kans op oorpijn. Echt waar!

Als je op logopedie komt, gaan we je leren hoe je dat moet doen, door je neus ademen. Eerst kijken we hoe sterk je lippen en je kaakspieren zijn, want die heb je ook nodig. Meestal zijn die niet sterk genoeg en dan doen we "bodybuilding" voor die spieren. En dan wordt je heel sterk en dan wordt het steeds gemakkelijker om door je neus te ademen.

Hese stem: Het kan heel lastig zijn als je vaak hees bent. Dan kun je niet zo duidelijk meer praten. Misschien moet je wel vaak dingen twee keer zeggen. En zingen lukt meestal helemaal niet meer, vooral de hoge tonen. Als je stem hees is en je gaat toch door met praten en zingen, dan kan je stem steeds heser worden. Dat is niet zo goed.
Je kunt dan beter naar een logopediste gaan. Zij zal je leren wat je wel en wat je juist niet moet doen met je stem. En hoe je stem weer helderder kan worden.

Fout slikken: Heeft de tandarts tegen je gezegd dat je verkeerd slikt? (Of misschien wel iemand anders?)
Als je verkeerd slikt, duw je met je tong tegen de binnenkant van je tanden aan. En je tong is zo sterk, dat je tanden dan gewoon een beetje aan de kant gaan. Als je dat heel lang blijft doen, kunnen je tanden echt helemaal naar voren gaan staan. Soms komt er zelfs een soort gat tussen je boven- en ondertanden. Je kan dan zo naar binnen kijken.

De tandarts wil natuurlijk liever dat je tanden mooi recht staan, dus dan moet je tong niet meer duwen.
Bij logopedie gaan we eerst meten hoe sterk je tong, je lippen en je kaakspieren zijn en we maken foto's. Dan beginnen we met oefenen en leer je hoe je wel moet slikken.

Duimen/vingerzuigen: Duim je nog? De grote mensen vinden vast dat je ermee moet stoppen. Maar hoe doe je dat? Het is gewoon zo lekker.
Toch is het beter om te stoppen met duimen of vingerzuigen. Als je al in groep 3 of 4 zit, dan wordt het toch echt tijd om te stoppen. Eigenlijk is stoppen nog beter als je nog 4 of 5 jaar bent. Maar ja, soms lukt het gewoon niet. Als je er hulp bij wilt hebben, kunnen wij je helpen. De meeste kinderen zijn dan al binnen twee weken van het duimen of vingerzuigen af! Knap hè?


Slissen/lispelen: Als je slist of lispelt, klinkt jouw s anders dan bij de meeste andere kinderen. Misschien word je er wel eens om uitgelachen. Toch kun je er wat aan doen. Het klinkt natuurlijk wel veel mooier als het bij jou ook ‘gewoon' gaat klinken.
Bij logopedie doen we allerlei oefeningen om de goede s te leren zeggen. En je zult merken dat het dan steeds mooier wordt!


Moeite met lezen en spelling: Als je moeite hebt met het lezen en spellen, kan een logopediste je soms helpen. Sommige kinderen hebben moeite met het luisteren en onthouden. Andere kinderen vinden de uitspraak juist lastig. En weer andere kinderen vinden de grammatica moeilijk. En dan is er ook nog een groep kinderen die het moeilijk vinden om te begrijpen waar het over gaat.

Soms zien we bij een kind in groep 2 al dat het lezen wel eens moeilijk kan worden. Dan kunnen we al vooraf oefeningen doen om het leren lezen makkelijker te maken. Als je echt dyslexie hebt, kun je daar niets aan doen, maar je kunt er wel voor zorgen dat het lezen en spellen zo goed mogelijk gaat. Lezen moet natuurlijk wel een beetje leuk zijn!


Links | Disclaimer | Copyright © 2019 Logopediepraktijk Haasjes | Endless